Zlatka: Môj príbeh o práci v skleníku

Na kopci, na severnej strane od nášho zariadenia stoja dva veľké skleníky. Pred niekoľkými rokmi sme v nich pracovali. Skleníky sme si sami pripravili, aby sme v nich vedeli pestovať rôzne kvety a zeleninu. Doviezli nám zeminu, ktorú sme s fúrikmi vozili do skleníka.  Naučili sme sa sadiť  paradajky, papriky, šalát a kapustu. Vedľa skleníkov sme pestovali tekvice. Naučili sme sa presádzať, vyplievať aj polievať. Každé ráno sme sa tešili, že zažijeme niečo nové.


Škoda, že  po niekoľkých rokoch začali skleníky chátrať. Okoloidúci vandali nám ničili úrodu, rozbíjali sklá a zatekala strecha. Niekedy nám bolo až do plaču.  Často sme zbierali do vedier vodu po daždi. Bolo to náročné, pretože sme sa nevedeli venovať záhradníckym prácam. Náš pán údržbár niektoré škody odstránil aj napriek tomu sme z bezpečnostných dôvodov  už nemohli pracovať v skleníkoch, čo nám bolo veľmi ľúto.


Zamestnanci sa snažili nahradiť aspoň časť toho o čo sme prišli a  v záhradníckych prácach sme pokračovali na terase 1. poschodia. Zakúpili sa dva mini skleníky, kde sa venujeme pestovateľským prácam v menšej miere. Našou pýchou je aj rozmnožovanie a pestovanie muškátov, ktoré každoročne skrášľujú terasu nášho zariadenia.


Spracovala: Korcsmárosová Helena a prijímateľka sociálnej služby Zlatka
Fotografie: DSS Jasanima