Rožňavské ovečky sa rozrástli a boli aj ocenené

Rožňavské ovečky sa v meste Rožňava za necelý rok spokojne udomácnili, svedčí o tom to, že každá z nich priviedla na jar svojho potomka. Ide o iniciatívu, ktorá vznikla v rámci projektu “SINZEM – Sociálne a inovačne na zeleň v meste” realizovaného občianskym združením Druživa v partnerstve s Domovom sociálnych služieb Jasanima v Rožňave. „Boli to pre nás najkrajšie momenty počas realizácie projektu. Ani sme nečakali, že sa tak rýchlo rozrastieme a porodia všetky ovečky. Jahniatka sa narodili pekne po sebe, každé dva týždne. Projekt začal s tromi ovečkami a jedným baranom, takže ich máme teraz sedem“ hovorí koordinátor projektu Miloslav Kováč.

Projekt už prináša niekoľko benefitov pre obyvateľov mesta a k niektorým ešte len mieri. Ovečky majú za úlohu spásať vybrané trávnaté plochy v meste namiesto kosenia strojmi. Po narodení mláďat však ostávajú na svojom stálom stanovišti v environmentálnom vzdelávacom areály, ktoré Druživa buduje hneď vedľa DSS Jasanima. Dlhodobou starostlivosťou o zelené plochy v meste sa ekologické benefity prejavia zvýšením biodiverzity, vyššou druhovou rozmanitosťou rastlín a tým aj živočíchov, hlavne hmyzu. Užívateľov služieb Domova sociálnych služieb Jasanima tvoria ľudia s mentálnym a duševným postihnutím. Tí ovečky pravidelne kŕmia a pomáhajú pri ďalších prácach súvisiacich so starostlivosťou o ovce, chodia k ním na kontaktné návštevy, čo má pre nich veľmi pozitívny terapeutický účinok. K tomu Miloslav Kováč dodáva: “Títo ľudia sa zakaždým tešia, keď k ovečkám môžu ísť a keď ich stretávam stále sa opýtajú ako sa majú alebo oznámia, že dnes sa už o nich postarali.“ Okrem toho iniciatíva prináša milú atrakciu do mesta. Obyvatelia si na online mape môžu nájsť, v ktorej časti mesta sa práve ovečky nachádzajú a prísť sa na nich pozrieť.  Pri dobrom nastavení môže mať spásanie aj výhodné ekonomické prínosy pre mesto, čo si však vyžaduje určitý čas.

Organizácia zrekonštruovala zanedbaný skleník hneď vedľa stanovišťa ovečiek, kde spoločne s DSS zahájili pestovateľskú činnosť. Aj táto činnosť má pre ich užívateľov blahodarný terapeutický účinok. Krátko po tom však neznámi vandali tento skleník zničili rozbitím niekoľkých sklenených tabúľ, čo kvôli bezpečnosti pestovanie v ňom pozastavilo. „Momentálne hľadáme spôsob ako skleník čo najskôr opraviť. Ide o škodu za necelých 4000€. Sústredíme sa aj na hľadanie zdrojov pre rekonštrukciu ďalších priestorov objektu, ktorého súčasťou skleník je. Tu by malo vzniknúť environmentálne vzdelávacie centrum, ktoré na Gemeri chýba.“ povedal Miloslav Kováč.

Do areálu si už začínajú zvykať podnikať triedy školských a predškolských zariadení, ktoré sa prídu na ovečky pozrieť v rámci prechádzky alebo si s Druživou dohodnú vzdelávací program, v rámci ktorého sa záujemci môžu bezprostredne pozrieť aj na včely v úli. „Niektoré deti včely fascinujú. Ak sa odvážia k nim priblížiť, nechce sa im od nich odchádzať.“ hovorí Miloslav Kováč. Aj do starostlivosti o včely sú v rámci možností užívatelia služieb DSS Jasanima zapájaní, čo je pre nich ďalšia forma ergoterapie, liečby pracovnou činnosťou resp. zamestnaním, niekedy označovanej aj ako činnostná terapia, pracovná terapia.

To, že z ekologického hľadiska nejde o zanedbateľný projekt svedčí skutočnosť, že Druživa, o.z. získala v apríly s týmto projektom Envirocenu ATLAS 2023 v kategórii Životné prostredie. Cenu každoročne udeľuje Nadácia VÚB, ktorá tak chce oceniť dôležitú snahu tých, ktorí sa rozhodli niesť na svojich pleciach bremeno záchrany našej planéty a nevzdali sa tejto neľahkej úlohy. Vďaka grantu získanému za toto ocenenie, môže projekt ďalej napredovať a rozvíjať sa.

Projekt “SINZEM – Sociálne a inovačne na zeleň v meste” je podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.