Pripájame sa k sviatku štedrosti, dávania a dobrovoľníctva. 

Občianske združenie Druživa sa pripája k celosvetovým oslavám GivingTuesday a predstavuje kampaň „Obnova skleníka pre pomoc zdravotne znevýhodneným a environmentálne vzdelávanie“.

Slovensko už šiesty rok po sebe zaplavia dobré skutky na #GivingTuesday, svetový deň darovania a štedrosti. Najväčšia oslava dobra na svete sa tento rok koná 29. novembra.  Občianske združenie Druživa oslávi deň dobra zahájením kampane na pomoc s obnovou schátraného skleníka a priľahlej budovy, kde vytvorí priestor pre terapeutickú činnosť a sebarealizáciu ľudí s mentálnym a duševným postihnutím. Naviac bude tento priestor ponúkať programy environmentálneho vzdelávania pre deti, mládež i dospelých.

#GivingTuesday je sviatok štedrosti, dávania a dobrovoľníctva. Je to deň, kedy sa po celom svete oslavujú dobré skutky a šíri dobro. Jedinečným spôsobom spája rôzne skupiny ľudí – neziskové organizácie, občianske združenia, firmy, rodiny aj jednotlivcov a povzbudzuje ich k prejavom štedrosti. 

#GivingTuesday sa koná každoročne v utorok po Dni vďakyvzdania v USA. Je odpoveďou na nákupný ošiaľ počas Black Friday a Cyber Monday, známych už aj na Slovensku. Tento rok sa oslava dobra koná 29. novembra. Ľudia na celom svete sa v tento deň spoja, aby spravili nejaký dobrý skutok podľa vlastných možností. Výnimkou nebude ani Slovensko, kde #GivingTuesday už šiesty rok po sebe zastrešuje Nadácia Pontis.

Organizácia realizuje aktivity pre deti, mládež, dospelých a rodiny, ktoré vedú človeka k zodpovednému jednaniu k ostatným ľuďom, k zvieratám a k prírode, prispievajú k zdravému životnému štýlu, k trvale udržateľnému a sebestačnému životu. Svoje poslanie sa snaží docieliť prostredníctvom záujmových, kultúrnych a vzdelávacích činností pre deti, mládež, dospelých a rodiny, pomocou projektov podporujúcich komunitný rozvoj, starostlivosť o krajinu, kultúrne dedičstvo, trvalú udržateľnosť. Ponúkame miesto pre ľudí, ktorí chcú obnoviť stratené vzťahy medzi – poľnohospodárstvom a prírodou, dedičstvom a inováciami, potravinami a zdravím, občianskou spoločnosťou a politickým rozhodovaním. Medzi naše hlavné témy patrí rozvoj konceptu sociálneho poľnohospodárstva na Slovensku a environmentálne vzdelávanie. Prepojenie týchto dvoch tém sme sa rozhodli realizáciou projektu v meste Rožňava kde sídlime. Chceme tak využiť benefity poľnohospodárskeho prostredia pre ľudí s mentálnym a duševným postihnutím a tiež vyplniť dieru chýbajúceho environmentálneho vzdelávacieho centra v regióne Gemer.

„Projekt teda poskytovaním pracovných terapií a integráciou, ekologickou starostlivosťou o mestskú zeleň a poskytovaním vzdelávacích aktivít vhodne prepája sociálnu, environmentálnu a vzdelávaciu oblasť. Príležitosťami stretávania širokej verejnosti s klientmi DSS Jasanima aktivity okrem iného prispejú aj k búraniu predsudkom voči ľuďom s duševným alebo mentálnym postihnutím a nazretiu do ich sveta. O podobnom projekte realizovanom na Slovensku neviem a o projekte presne s takto prepojenými aktivitami ani v zahraničí. Preto môžeme bez obáv zaradiť projekt medzi sociálne inovácie. Myšlienka zrealizovať tento projekt vznikla hneď z niekoľkých príčin. Jednak je to naša predošlá skúsenosť so spoluprácou s DSS Jasanima, naše poznatky ako lídra v šírení konceptu sociálneho poľnohospodárstva na Slovensku, poznanie a zhodnotenie zdrojov a potrieb v meste Rožňava a tiež naša doterajšia absencia praktických aktivít v oblasti sociálneho poľnohospodárstva v meste nášho sídla.“ povedal predseda združenia Druživa Miloslav Kováč.

V roku 2012 sa newyorská inštitúcia 92nd Street Y rozhodla postaviť tradíciám zameraným na konzum, ako sú Black Friday a Cyber Monday, ktoré spúšťajú predvianočnú nákupnú mániu. Priniesla kontrastný „darovací utorok“. #GivingTuesday je dňom, kedy sa šíri dobro a nezištné darovanie. Komukoľvek, kdekoľvek a akokoľvek. Myšlienka je taká jednoduchá a silná, že sa za pár rokov rozšírila do vyše 150 krajín, spojila viac než 50 000 organizácií a milióny ľudí. 

Keď sme zakladali GivingTuesday, verili sme myšlienke, že ľuďom je darovanie blízke a radi sa podelia. A že v našej spoločnosti existuje množstvo priestoru pre inovatívne prístupy, kreativitu a spoluprácu. Ľudia aj organizácie na celom svete nám to potvrdzujú – keď sa pripravujeme na tohtoročný GivingTuesday, všetci zapojení ľudia nás nabíjajú úžasnou energiou. Úroveň kreativity, snahy a nových nápadov, o ktoré sa ľudia delia, je neuveriteľná,“ hovorí Asha Curran, spoluzakladateľka a riaditeľka GivingTuesday.

Ak sa chcete pripojiť k oslavám GivingTuesday spolu s občianskym združením Druživa, navštívte tento odkaz.

Pridať sa k najväčšej oslave štedrosti na svete môže ktokoľvek. Všetky informácie nájdete na www.mozempomozem.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.