Pracovne v Ankare a nechtiac aj v Istanbule

Do oblasti hlavného zamerania našej organizácie „Trvalo udržateľný rozvoj“ patrí určite aj téma environmentálneho vzdelávania, ktorú sa do našej činnosti postupne snažíme implementovať s cieľom venovať sa jej do budúcna v čo najväčšej miere. Je to kvôli nášmu presvedčeniu, že vytváraním vzťahu k prírode, životnému prostrediu vo svojom okolí a vhodným podávaním informácií o environmentálnych problémoch už od útleho detstva je efektívnou cestou k dosahovaniu pozitívnych zmien. Envirovýchova  tak formuje morálku, pôsobí na rozumovú, citovú i voľne aktívnu zložku osobnosti človeka, rozvíja zručnosti i sociálnu komunikatívnosť. Má prispievať k prijatiu zodpovednosti za stav životného prostredia a vytvárať podmienky pre konkrétne zapojenie jednotlivca do ochrany životného prostredia. Pre tento účel sme začali budovať environmentálny vzdelávací areál, ktorý veríme, že bude v budúcnosti zohrávať dôležitú úlohu v environmentálnom vzdelávaní detí, mládeže ale aj dospelých obyvateľov regiónu Gemer. Jedným z krokov na tejto ceste je aj realizácia projektu „To a Sustainable Future with Green Steps“ (K udržateľnej budúcnosti zelenými krokmi) podporeného programom Erasmus+. 

Účastníci prvej aktivity projektu v Turecku.

K spolupráci v projekte sme si prizvali študentov a učiteľov Gymnázia P. J. Šafárika v Rožňave. Projekt realizujeme spoločne s partnermi z Turecka, Portugalska a Rumunska. Jeho cieľom je vytvoriť povedomie študentov a sekundárne aj iných cieľových skupín o faktoroch pôsobiacich na klimatické zmeny a globálne otepľovanie. Dôležitým krokom je ukázať rôzne spôsoby, ako vedome svojím konaním môžu zmierňovať negatívne dopady na klímu a viesť ich k udržateľnému životnému štýlu.
Prvou aktivitou projektu bola návšteva Turecka. Päť pracovných dní sme strávili v hlavnom meste Ankara na strednej škole „Ankara Lisesi“, ktorá je jedným z partnerov projektu. Škola sídli v historickej budove a jej súčasťou je aj „Múzeum histórie školstva provincie Ankara“, v ktorom sú vystavené rôzne artefakty patriace k histórii školstva.

Témou tejto prvej aktivity bola „Uhlíková a ekologická stopa“. Počas týchto piatich dní sa študenti zoznamovali a diskutovali o  Programe OSN 2030 pre trvalo udržateľný rozvoj, 17 rozvojových cieľoch environmentálnej udržateľnosti a prečo sú tieto ciele dôležité pre vzdelávacie inštitúcie. Úlohou nášho tímu bolo odprezentovať ukážkovú vzdelávaciu hodinu metódou CLIL na tému „Ekologická stopa“. Ide o metódu založenú na výučbe odborného predmetu (v tomto prípade environmentálna výchova) prostredníctvom cudzieho jazyka, takže žiak si osvojuje znalosti a zručnosti v oboch predmetoch súčasne. V rámci témy o uhlíkovej stope študenti absolvovali tiež workshop tvorby virtuálnej kalkulačky na meranie uhlíkovej stopy. Študenti sa stretli online so zástupcom environmentálnej organizácie Sosyal İklim Derneği (Social Climate Association), ktorý im odprezentoval ich činnosť. Okrem prezentácií a diskusií o ďalších súvisiacich témach nás navštívili zástupcovia organizácie TEMA, ktorá je najväčšia environmentálna mimovládna organizácia v Turecku. Cieľom TEMA je pozitívne ovplyvňovať verejnú mienku o problémoch životného prostredia, konkrétne o erózii pôdy, odlesňovaní, dezertifikácii, zmene klímy a strate biodiverzity.

Náš tím v akcii.

Okrem pracovného programu pre nás hostitelia pripravili aj bohatý sprievodný program. Priamo na škole domáci študenti s učiteľmi pre nás pripravili „Turecký deň“, kde odprezentovali ich tradičné odevy, hudbu a jedlá. Podujatie navštívil aj okresný riaditeľ národného školstva. Ďalej pre nás pripravili návštevu dominanty mesta Anıtkabir, čo je mauzóleum Mustafu Kemala Atatürka, vodcu Tureckej vojny za nezávislosť a prvého prezidenta Turecka. Absolvovali sme ešte návštevy niekoľkých múzeí, pamiatok a turistických atrakcií v meste. Bola to veľmi príjemná pracovná cesta plná pekných zážitkov, nových priateľstiev a skvelej nálady.

Pri mauzóleu Anitkabir.

Naša cesta však neskončila podľa očakávaní a nechtiac sa nám predĺžila o jeden deň ešte pobytom v Istanbule, kde sme mali prestup na ďalšie lietadlo. To sme však nestihli z dôvodu meškania lietadla z Ankary, preto nás letecká spoločnosť ubytovala v krásnom hoteli v Istanbule, kde sme si užili ešte jeden deň pri mori.

Ďalšie fotografie z podujatia si môžete pozrieť v galérii na našom Facebooku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Translate »