Na biofarme v Rakúsku

Pre kvalitné plánovanie našich ďalších aktivít sme sa boli pozrieť k susedom do Rakúska na biofarmu Biohof Anzböck s vlastnou kompostárňou.

Táto farma vďaka biologickému odpadu zvážanému z okolitých obcí dokáže bez použitia syntetických hnojív pestovať na viac ako 200 hektároch zemiaky, cibuľu a batáty už 30 rokov v bio kvalite. Pritom ich pôda nedegraduje ale naopak získava na kvalite. Prepojenie na poľnohospodárstvo je pri rakúskych kompostárňach najčastejšie na rozdiel od smerovania Slovenska, kde sú najčastejšími zriaďovateľmi samosprávy. Kompostáreň zhodnotí približne 10 tisíc ton kuchynského odpadu, ktorý premení na 4,5 tisíc ton kompostu ročne. Pri obhospodarovaní však potrebujú väčšie množstvo kompostu, preto musia určitý objem kompostu dokupovať. Rakúski farmári majú o kompost obrovský záujem a aby sa k nemu dostali musia si ho objednávať aj rok vopred. Riadne zhodnocovanie bioodpadu si vyžaduje nielen správne nastavenie procesov, zariadenia, ale aj vhodnú technológiu. Kompostovanie je riadený proces, ktorý potrebuje dostatok vlahy, vzduchu a pravidelné premiešanie.

Dosahuje sa to traktormi s plazivou rýchlosťou, veľkými prekopávačmi, ale aj prevzdušňovacími zariadeniami, ktoré uľahčujú celý kompostovací proces.  Vzduchové výpusty vedú popod každý z riadkov kompostu a cez pravidelné dierky do kompostu pridávajú vzduch podľa potreby. Tie reguluje počítač podľa vloženého algoritmu na základe dát z tyčových teplomerov zapichnutých do kôp, ktoré mu cez wifi neustále posielajú údaje o teplote. Využívanie prevzdušňovacieho potrubia pod kompostom nie je úplne bežné na všetkých kompostárňach. Prevádzkovatelia ho vyvinuli so zámerom znížiť potrebu kompost prehadzovať a premiešavať aj preto, aby sa v ňom kúsočky plastových nečistôt nerozdrobili, ale dali sa z neho vybrať. Teplotu merajú od založenia základky počas celého 8 týždňového aktívneho procesu. Potom nechajú kompost 4 týždne dozrievať. Dažďovú vodu zbierajú do neďalekej nádrže a v suchých dňoch ňou kompost zas zvlhčujú. Na celú kompostáreň postačujú dvaja zamestnanci.

Na farme Bio Kompost Anzböck sa snažia robiť všetko preto, aby ich polia boli v dobrej kondícii a obsahovali dostatok organickej hmoty. Každý rok striedajú plodiny, ktoré na poli pestujú. Jeden rok zasejú na polia zemiaky, na druhý rok obilniny. Hnojením ich vlastným kompostom je pôda na poli ľahšie obrábateľná a dokonca zadržuje väčšie množstvo vlahy. Vďaka tomu nemusia na farme úrodu často polievať. 

Používanie kompostu ponúka pre farmárov mnoho benefitov. Jeho aplikáciu majiteľ farmy Bio Kompost Anzböck získal úrodnejšiu pôdu plnú organiky, šetrí prevádzkové náklady, ľahšie obrába pôdu a čo viac? Vďaka jeho kvalitnej úrode ho všetci v okolí dobre poznajú a o jeho zeleninu je veľký záujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.